Paparan

SPONSORED

Monday, February 11, 2013

5 Sebab Elak Makan di Meja Kerja

Salam  buat semua. Elakkan mekan di meja kerja.

sekadar hiasan

1) Tidak bersih
Meja kerja bukanlah tempat yang bersih untuk makan. Secara umumnya, tetikus komputer mengandungi lebih kurang 846 bakteria per inci, manakala papan kekunci pula mengandungi 719 bakteria. Bayangkan juga bakteria- bakteria serta habuk yang terdapat di sekitar anda makan seperti di bawah pelapik meja, kalendar, fail dan sebagainya.

2) Kurang gerakan
Berbanding makan di meja, anda boleh menggunakan waktu yang ada untuk berjalan ke kantin atau kafe. Berjalan sekurang-kurangnya memberi manfaat terhadap kesihatan anda. Nikmatilah anugerah anggota tubuh badan iaitu kaki, dan berjalanlah sekurang-kurangnya 10 ribu langkah setiap hari.

3) Kurang bersosial
Bila makan di meja kerja, waktu bersosial dengan rakan sepejabat juga semakin berkurang. Waktu makan lah waktu yang ada untuk bersosial dengan rakan sepejabat.Hubungan silaturahim dengan rakan-rakan dapat dieratkan.

4) Makan banyak
Memberi risiko tinggi untuk menambah kuantiti makanan yang diambil. Sama juga contohnya dengan makan sambil menonton televisyen. Ini kerana tumpuan yang diberikan ketika menyelesaikan kerja membuatkan anda lupa untuk memerhatikan makanan yang dimakan dan jumlah yang diambil. 

5) Otak tidak berehat
Apabila makan di restoran atau gerai, sebenarnya memberi peluang kepada otak untuk berehat dan menyegarkan diri. Berjalan-jalan sekitar 15 minit, otak anda akan mudah untuk berfikir dan seterusnya meningkatkan produktiviti kerja. Sekiranya terus berada di tempat kerja, otak anda tetap akan berfikir tentang tugas meskipun sedang makan.

Sumber: majalah mingguan wanita

No comments:

Post a Comment

SPONSORED