Paparan

SPONSORED

Sunday, April 13, 2014

Catuan Air Masih Berjalan Walaupun Hujan


BERNAMA melaporkan bahawa polisi catuan bekalan air setiap dua hari yang diluluskan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) masih berjalan mengikut jadual, menurut Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas).

Syarikat itu berkata ini bermakna, kawasan yang dijadual mendapat air akan menerima bekalan berterusan selama 41 jam bermula jam 4 petang, manakala zon yang dijadualkan tiada bekalan air akan mengalaminya selama 55 jam bermula jam 9 pagi.

Justeru, kenyataan bahawa catuan air dilaksanakan secara tiga hari ada air dan dua hari tiada air adalah tidak benar sama sekali, kata Syabas dalam kenyataan di sini hari ini.

Dalam perkembangan lain, Syabas memaklumkan kejadian paip pecah di Seksyen 3 Petaling Jaya, Bukit Kemuning dan Bukit Rinching menjadi antara punca kelewatan mendapat bekalan air di kawasan berkenaan.

Menurut Syabas, kawasan terlibat akan kembali mendapat bekalan air selepas kerja pembaikan paip siap dilaksanakan.

Pengguna dinasihatkan melayari laman web Syabas di www.syabas.com.my untuk mengetahui maklumat dan status terkini pelan catuan air.

Penghujung bulan Mac baru-baru ini, ada dilaporkan catuan tetap dijalankan walaupun hujan dijangka turun mulai penghujung bulan Mac. Katanya, catuan tetap dijalankan sehingga kapasiti air di empangan sehingga 60%.

Hujan ke tak hujan ke..tetap kena catu beb..

Saya antara pengguna air yang terjejas akibat polisi catuan ini. Memanglah saya dapat tadah air untuk kegunaan sempena hari yang tiada air..untuk mandi ala kadar tu boleh laa..tapi fikirlah kalau nak buang air besar??Buang air besar boleh rancang ke setiap 2 hari sekali??

Nak cuci baju macam mana pulak?

Ini memang hujan turun. kalau hujan x turun, macam mana jadinya polisi catuan ini? Polisi catuan air selang 2 hari ini siapa yang buat? Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor? SYABAS? Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN)?

Adakah hujan yang memang lebat ini tak berlaku di kawasan sumber air??

Berapa lamakah polisi catuan ini berjalan? Hujan dah turun..Pastinya kita semua bersyukur dan gembira hujan dah turun disebabkan yang pertamanya, dah lebih sebulan musim kemarau, dan kedua nya mengharapkan bekalan air pulih.

Adakah kita mampu tersenyum walhal bekalan air masih bermasalah??

Saya tak mampu komen banyak sebab bukan saya pembuat polisi mahupun pihak yang maklum berkenaan maklumat berapa banyak air yang ada. Tanya MB Khalid la kot..

Mengikut 'press release' daripada SYABAS,

No comments:

Post a Comment

SPONSORED